Σχετικά με εμάς

 


Το A Time of Her Own αποτελεί ένα έργο της Ζωής Χατζηγιαννάκη σε επιμέλεια Χριστίνας Πετκοπούλου. Πρόκειται για μια εικαστική διαδικτυακή και εν μέρει διαδραστική πλατφόρμα που ενσωματώνει αρχειακό υλικό δημοσιευμένο στον Ελληνικό Τύπο στον τις δεκαετίες 1970 και 1980 καθώς και φωτογραφίες από προσωπικές συλλογές των ίδιων δεκαετιών.

Το δημοσιευμένο υλικό έχει αντληθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του από το αρχείο της Έβελυν Βολίκα-Χατζηγιαννάκη το οποίο αποτελείται από δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες της εποχής με φεμινιστικές αναφορές και καταγραφές γυναικείων κινημάτων. Το υλικό από προσωπικές συλλογές είναι ευγενική παραχώρηση των ιδιωτών. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μελετά και να περιηγείται ελεύθερα και ταυτόχρονα να παράγει τα δικά του οπτικά αποτελέσματα μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι ανακατανομής των δημοσιευμένων και προσωπικών φωτογραφιών γυναικών. Το πολιτικό και το προσωπικό εμπλέκονται αμφισβητώντας τα όρια μεταξύ τους παράγοντας νέες, εφήμερες και απροσδόκητες εικόνες. Η εμπειρία αυτής της περιήγησης των κάθε φορά διαφορετικών άπειρων συνδυασμών σε μορφή διπτύχων, συνδέουν τη δημόσια με την προσωπική εικόνα:

Πότε και πώς οι φεμινιστικές πολιτικές και κοινωνικές αφηγήσεις συμβαδίζουν με την προσωπική εμπειρία; Με ποιους τρόπους γίνονται ορατές οι δημόσιες διεκδικήσεις και αγώνες στην καθημερινή ζωή των ατόμων; Πώς καταγράφεται το γυναικείο κίνημα συλλογικά και πώς μέσα από την ατομική μνήμη; Πώς ήταν εκείνη την εποχή της; Και τέλος, πώς βοηθά ένα ανοιχτό διαδραστικό διαδικτυακό αρχείο στον εντοπισμό και την καταγραφή όλων των παραπάνω;

Στο A Time of Her Own μέσα από στιγμιαίες διαδοχικές οπτικές αφηγήσεις, αποσπασματικές πραγματικότητες συναντώνται και διαφορετικές μνήμες και ιστορίες επανεξετάζονται, επιχειρώντας την επανεγγραφή νέων.
Με την υποστήριξη και ύπο την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

και του A-DASHΘερμές ευχαριστίες για την υποστήριξη τους στο εγχείρημα στις:

Κορνηλία Ζαρκία
Αγνή Παπαιωάννου

καθώς και στην συνεισφορά τους με προσωπικές φωτογραφίες στις:

Ειρήνη Εφεσίου
Ελευθερία Καποκάκη
Χαρά Κωνσταντινίδη
Δάφνη Φέσσα
Ελένη Φέσσα
Μαργαρίτα Σκόρδου
Πόλυ Σαββινίδου
Βάσω Τυχοπούλου
Μυρτώ Αρβανίτη
Ελένη Μάμαλη
Σταυρούλα Κολλιδά
Τζένη Κώνστα
Ναταλία Μπαζαίου
Και σε εκείνες που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμες.


To A Τime Of Her Own είναι αφιερωμένο στην μνήμη της Έβελυν Βολίκα (1949-2005)